top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

Jak zlepšit spermiogram

Aktualizováno: 22. 1. 2021

Ženy často dělají pro otěhotnění možné i nemožné, přičemž problém může být na straně partnera. Pokud už se nějakou dobu nedaří a rozhodli jste se začít přistupovat k nějakým opatřením, není na škodu poslat partnera rovnou na spermiogram, ať víte, na čem jste - a nenechávat to jako úplně poslední možnost.


Vyšetření mužské plodnosti se zabývá nejčastěji 3 základními parametry: 1. počet spermií, 2. podíl těch pohyblivých a 3. podíl spermií bez deformací. Sledují se i další vlastnosti, ale tohle je základ.


Pokud spermiogram nedopadne dobře, lékař/ka z reprodukční kliniky často řekne, že s tímto materiálem by vám to trvalo mnoho let a doporučí asistovanou reprodukci. Jsou ale i lékaři, kteří doporučí doplňky stravy a třeba i nějaké další opatření a za půl roku spermiogram znovu ověřit. Proč?


Hodnoty spermiogramu lze totiž ve většině případů výrazně ovlivnit nebo dokonce zvrátit. Jen je pro to potřeba něco udělat.


Co udělat pro lepší závodníky

- Selen a zinek: základní doplňky, které v lékárně koupíte za pár korun. Nemusíte jít do drahých komplexních doplňků pro muže za patnáct set, kupte si čistě selen a zinek, nebo Selzink, kde je to 2v1. (Pokud chcete přírodní zdroje tak zinek - dýňová semínka, ovesné vločky, cizrna a další luštěniny, mořské plody..., selen - para ořechy, slunečnicová semínka, mořské plody, vnitřnosti...)

- Omezit stres: mluví se o tom tak často, že se z toho stává klišé, ale je to tak. Stres produkuje stresové hormony, které v našem hormonálním orchestru prostě dělají paseku, a to nejen u mužů. Změnit vnímání stresu je vcelku těžké (zejména pro muže, protože ti se z toho jen tak nevykecaj), ale stres lze vybít i fyzicky. Dřív byl stres třeba útok šelmy - ten nás vybičoval k velkým fyzickým výkonům, čímž byl stres odbourán. Tak ho pošlete, ať si vyběhne, jde zaposilovat na venkovní hřiště, zabruslit...cokoli. Jakýkoli pohyb taky výborně pročistí hlavu a příznivě ovlivní partnerovi psychiku.

- Koule v chladu: naše dokonalé lidské tělo to vymyslelo tak, že mužům varlata visí prakticky mimo tělo. Důvod je to, že spermie potřebují pro svůj zdravý vývoj o 1°C nižší teplotu, než je teplota uvnitř těla. Když je velká zima, tělo si je zase vtáhne a udržuje optimální teplotu. Kdyby to nebylo nutné, tak se to neděje. A co dělají muži?

  • Nosí těsné boxerky a slipy (ve kterých někteří i spí)

  • Nosí mobil v kapse u kalhot

  • Zapínají si v autě vyhřívání sedadel

  • Ráno sednou do auta, pak celý den sedí v kanceláři, autem domů a sednout na gauč, ideálně s notebookem na klíně

  • Nosí těsné kalhoty

  • Jezdí na kole

  • Užívají si vířivky a sauny

Tohle vše zkuste odbourat. Dejte závodníkům šanci! Doma, ať chlapi choděj na volno, mobil aspoň do zadní kapsy, vyhřívání sedaček vůbec, do práce hezky ranní procházkou, v kanclu ať aspoň při telefonování choděj, na pár měsíců odložej super-slim střihy, kolo nahraděj běháním, vířivku vůbec a saunu omezit.

- Zdravá strava: další superklišé, které je ale prostě alfou a omegou našeho zdraví. Na to budu muset napsat samostatný článek, ale aspoň ve zkratce. Nekupujte polotovary plný éček, barviv a jiné chemie. Kupujte základní jednosložkové potraviny, ze kterých vařte (rýže, zelenina, kvalitní maso, brambory, tvaroh apod.). Strava by měla být pestrá, proto kupujte suroviny, které normálně nekupujete - objevujte, experimentujte. Čím pestřejší, tím lepší - nejen pro spermie, ale pro všechny vaše buňky, orgány a soustavy. Pestrost by měla být nejen v surovinách, ale i v barvách (dělejte si hezké talíře), chutích (každý den něco kyselého, hořkého, slaného i sladkého), ale i úpravách (vařte, smažte, dušte, napařujte, blanšírujte, pečte, fermentujte a přidejte i syrovou stravu). Zdravá strava není o tom, že budete chroupat syrový salát jak králík. Dbejte na to, aby součástí každého jídla byla zelenina. K čemukoli si můžete napařit hezky nakrájenou mrkev, pár růžiček brokolice či květáku. Určitě už jste zapomněli, že je to normálně dobrý.

- Maca peruánská: přezdívaná jako peruánská viagra. Vysoce výživný kořen, který obsahuje super-koktejl skvělý na počet a pohyblivost spermií. Navíc zvyšuje libido :-)

- Kotvičník: nejčastěji ve formě čaje můžete nenápadně podpořit hladinu testosteronu a kvalitu spermií. Má dobrý vliv i na libido. Navíc s popíjením čajíku muži nemívají až takový problém.

- Pitný režim: omezte alkohol a pijte dost čisté vody. Voda pomáhá tělu zbavovat se věcí, kterých se zbavit potřebuje, alkohol organismus zbytečně zatěžuje. Chcete změny rychle? Tak jim jděte trochu naproti!


Spermie dozrávají 72 dní. Což je cca 2,5 měsíce. Pokud zavedete výše uvedené, změnu můžete zaznamenat nejdříve za 3 měsíce. Kontrolní spermiogram se dělá většinou po 6 měsících.


Příběh z praxe: klientka poslala v srpnu partnera na spermiogram, který nedopadl nic moc. Jedno z kritérií bylo hodně pod normou, druhé hraniční. Doporučení kliniky - asistovaná reprodukce. Manžel začal užívat Selzink, Macu, spal bez boxerek, mobil do zadní kapsy, zapojil víc fyzických aktivit a v listopadu se dočkali pozitivního těhotenského testu!

Příběh z praxe 2: klienti se snažili o miminko bezvýsledně už rok. Následoval spermiogram, který byl skvělý - muž úplný alfasamec. Pokračovalo se ve snažení, muž změnil práci. Při dalších vyšetřeních o 6 měsíců později už byl spermiogram silně pod normou. Stačil faktor stresu.


Už jsem zažila reakci, kdy mi paní na dotaz, zda zkoušeli nějaké alternativy, odpověděla: "To je zbytečné, problém je u manžela, který má špatný spermiogram, takže jiná varianta než IVF není." Proto budu ráda, pokud se informace dostanou ke co nejvíce potřebným.


Někteří partneři mají problém s tím něco u sebe změnit. A jsou ženy, které to akceptují a raději samy podstoupí náročnou hormonální stimulaci a IVF, které je stojí desítky tisíc. Na druhé straně stojí nákup doplňků za pětistovku a drobné úpravy ve zvyklostech muže a 3měsíční čekání. Je to otázkou priorit a rozhodnutí každého páru. Kéž by ale všechny páry věděly, že je zde tato druhá možnost.


1 704 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page