top of page
Vyhledat
Obrázek autoraLucie Kubíčková

Střevo - s čím jak souvisí?

Celostní přístup ke zdraví souvisí nejen s propojením těla, duše a mysli (chcete-li psychiky), ale také s tím, že vnímá propojenost celého systému a hledá systémový problém ve všech svých projevech. Řetězec příčina-důsledek není dvoučlánkový, ale často obsahuje nejen více článků, ale i větví.

V tomto článku chci nastínit, proč je důležitá strava. Ááá, strašná nuda a klišé - jasný, má se správně jíst, všichni víme. Skutečně víte?


"Všechny nemoci začínají ve střevech", říkal už Hippokrates. Není to žádná metafora, podobenství, příměr. Je to fakt, který dnešní věda potvrzuje. Osídlení našeho střeva je pro naše zdraví určující. V lidském těle je více mikrobů, než buněk vlastního těla. Je ovšem důležité jejich složení. Za co všechno můžou?


Chutě

Náš střevní mikrobiom ovlivňuje naše chutě. Prostě chce to, co mu chutná. A my se buď oddáváme chutím na sladké tak, jak to chtějí naše kvasinky a plísně, anebo se zatnem a vůlí se rozhodneme jinak - dotyčný mikrobiom pomře, jak nemá dost sladkého, ve střevě se ustálí nová rovnováha a nám chutě přestanou. "Je to o zvyku", říkáme pak. Odteď si promyslete, jestli budete mlsat z nudy a podpoříte tak růst nežádoucí složky, který pak budete muset vůlí zase porazit.

Stejně tak výrazná změna jídelníčku nám ze začátku nebude nikdy dělat dobře. Živili jsme tam brebery nějakým krmením a zničehonic vynecháme maso? Nebo najedem na low-carb a nebudem dodávat sacharidy? Připravte se, že střevo si bude chvilku zvykat a vám bude divně a budete rozladění. Vždycky můžeme vyhrát vůlí, ale bolí to. Ideální je proto dělat změny v jídelníčku postupné a trvalé. Rychlodiety nemají smysl.


Psychické rozpoložení

Podobně jako chutě, mikrobiom ovlivňuje i naši psychiku. Nyní už i věda ví, že existuje přímá nervová cesta střevo-mozek a stejně jako si mikrobiom chce vykřičet správnou potravu, určuje nám i naši náladu (v tom nejjednodušším příkladu), až po zhoršení psychických diagnóz. Poslední hit v léčení psychických diagnóz jsou i transplantace stolice. Nekecám, a je dost problém najít vhodné dárce. Už pár století se experimentuje a zajímavých výsledků dosahuje léčebným hladověním, které má kolébku v Rusku. Máte sklony k depresím? Býváte unavená, bez energie a radosti ze života?


Podvýživa

Pokud pár (desítek) let hřešíme v jídle, jak si myslíte, že to tam vypadá? Slepené klky a nevhodné osídlení způsobuje nedostatečnou absorpci živin, které střevem projdou bez využití a tělo strádá. My pak zjišťujeme nedostatky, které doplňujeme suplementy.


Zdravotní problémy

Zanícená střevní stěna není vůbec žádnou výjimkou. Bez bolesti či viditelných problémů se můžeme propracovat k syndromu propustného střeva (GLS - gut leak syndrome). Zanícená střevní stěna propustí do krevního objemu i to, co by propustit neměla. V těle nám tak kolují toxiny, které se měly vyloučit a způsobit mohou opravdu prakticky cokoli - od obyčejné únavy z toho, jak tělo bojuje s látkami, se kterými by nemělo, až po autoimunitní onemocnění. Jen si představte játra, kterými během minuty protečou 2 litry krve - plné toxinů. Je to zátěž, se kterou si zdravá játra poradí. Krátkodobě. Dlouhodobě - problém.


Jak souvisí střevo s plodností?

Proč o tom vlastně píšu. Jak název vypovídá, mikrobi jsou velmi malé. A trávicí trakt je v těsné blízkosti reprodukčních orgánů. To, co máme ve střevech, může (zejm. ale nejen při GLS) migrovat a ovlivňovat i prostředí kolem vaječníků, vejcovodů, dělohy. A kromě toho, že špatné střevo může tělo vyčerpávat natolik, že nedá souhlas k těhotenství (ať už krátkou luteální fází, nebo třeba nízkou sliznicí), tak mikrobi mohou škodit i přímo: prostředí vaječníků neumožní vajíčkům dozrát do plné kvality, prostředí nemusí umožnit spermiím počkat na ovulaci, nebo oplodněné vajíčko prostě nemusí v daném prostředí prospívat a uhnízdit se nebo se správně vyvíjet. Kdo ví. Kde myslíte, že se berou zvýšené NK buňky, které se u mnoha neúspěšných snažilek najdou? NK buňky (natural killers) jsou buňkami imunitního systému, které mají zneškodnit "narušitele". A místo toho, aby se u těchto žen hledal "narušitel", raději jim lékaři předepíšou kortikoidy na potlačení imunitního systému...

Všech klientek se proto ptám kromě celkového zdraví i výslovně na jejich trávení.


Jak poznám, že mám problém?

- Frekvence vyprazdňování. Na velkou se má chodit alespoň 1x denně. Pokud je to méně, je třeba to podpořit. Např. sklenicí teplé vody s nepasterizovaným jablečným octem, nebo aspoň citronem, na lačno. Garantuju vám, že do pár minut půjdete. Strava je samozřejmě zásadní - plná vlákniny, obilovin, zeleniny, primární suroviny...to už se opakuju.

- Konzistence stolice. Optimální je konzistence zralého banánu. Při tužší doporučuju kromě již zmíněného i víc pít. Při průjmovitější je problém v mikrobiálním složení, takže doporučuju zařadit pickles a jiné fermentované výrobky. Ideálně pravidelně - jednu lžičku na každý obědový talíř. Nebo samozřejmě pro- a prebiotika z lékárny, ale není nadto mít vše ve stravě.

- Vyrážky, ekzémy, plísně, suchá kůže a jiné kožní problémy. Ve střevech vznikají imunoglobuliny chránící kůži. Je-li narušená jejich tvorba, jsme pak náchylnější ke kožním problémům. Schválně si pozorujte kůži, když sekáte latinu a máte ukázkový jídelníček a vůbec dobrý životní styl, jak se to projeví na kůži.

- Časté chutě na sladké/slané/kyselé taky napovídají, že složení není optimální.

- Sklony ke splínům a depresím.

- Nafouklé břicho po jídle, plynatost, nadýmání...


No a nepřímé nápovědy, že i v reprodukční soustavě je něco, co tam nemá být, MOHOU (ale nemusí vždy!) být: opakované potraty a zamlklá těhotenství, historie výtoků, svědění, ale i záněty močových cest, sklony k cystám/myomům/polypům. Jo a abych nezapomněla: i soužití se zvířaty je pro mě vždycky zdvižený ukazovák. S nimi toho taky sdílíte víc, než byste možná chtěli. (Zvířátka očkujeme a odčervujeme proti virům a parazitům, které u lidí neřešíme. Dříve se lidé odčervovali několikrát do roka. V Jižní Americe je to stále velké téma - kvůli horším podmínkám, vodě a hygieně, ale taky kvůli většímu žití s přírodou.)

Perlička na závěr: Věděli jste, že 70 % žen s chlamydiemi nemá vůbec žádné příznaky? Až třeba to, že po letech mají problém otěhotnět. Neplechu ale nedělají jen chlamydie, ale i borelie, EBV, prvoci (trichomonády, améby, lamblie...) - internet je plný příhod, jak po léčbě Entizolem (na prvoky) se zázračně podařilo otěhotnět.


Co s tím?

Pokud nyní vidíte, že to střevo je u vás problém, tak doporučuju na něm zapracovat. I kdyby to nebyl primární problém s otěhotněním, zvýšíte si šance a zlepšíte zdraví...prostě důsledky nedozírné! Kromě stravy (která je samozřejmě zásadní), můžete střevo podpořit:

- Hydrocolon terapie - průplach střev, nejčistší, nejrychlejší a nejjednodušší. Můžete si najít někoho v okolí, kdo se tím zabývá. Odpůrci namítají, že si narušíme střevní mikrobiom. No, to nám v tomto případě vůbec nevadí. Pokud po terapii budeme dodávat "správná" probiotika, snadněji se chytnou, než v plně osídleném a obsazeném střevu. Ráda používám příměr se zasazením nové rostlinky v hustém pralese versus na vypletém záhonku.

- Šankaprakšalána - jogínský výplach střev. Ve zkratce se jedná o pití velkého množství slané vody, která vámi proteče a propláchne nejen tlusté, ale i tenké střevo. Postup je třeba si vygooglit a dobře nastudovat. Není to nic příjemného, ale zvládnete to doma a zadarmo.

- Půst spojený s klystýrem. Půstem myslím skutečně stav, kdy přijímáme jen čistou vodu a nic víc. Půst je velice léčivá metoda. A také velmi komplexní. Místo energie věnované trávení se tělo věnuje opravám všeho poškozeného. Je to náročné psychicky, ale máte to taky zdarma :-D Zkuste si den, tři nebo klidně i 5 dní bez stravy. Prospěšný je i přerušovaný půst. Opět je fajn si o tom něco přečíst, ale je to pecka.


Co se týče reprodukční soustavy, tak diagnostiku neumím, a obávám se, že ji neumějí ani moc lékaři. Můžete to zkusit s gynekologem probrat, anebo na vlastní pěst zkusit bylinné kapky: https://nadeje-byliny.eu/25-specialni-vyluhy. Zkuste se nechat vést intuicí a klidně toho prokapejte víc, ublížit si nemůžete (respektujte návod). Co se týče speciálních detoxikačních poradců, jedná se o poměrně kontroverzní záležitost, kde je navíc poměrně těžké rozpoznat odborníka od podvodníka. V tomto ohledu nezbývá než pátrat a zkoušet a vnímat, jestli se cítíte lépe a něco se mění.

402 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page