top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

Bylinky a doplňky - pozor na chyby!

Velké téma. Velmi důležité. Proč? Protože si mnoho žen velmi škodí. V lepším případě experiment ukončí se závěrem, že bylinky jsou k ničemu. A to je škoda.


Příroda nám dává vše, co k léčení potřebujeme. Farmacie vychází z přírody, inspiruje se jí a snaží se jí (více či méně úspěšně) kopírovat. Pokud známe svůj problém, můžeme najít i jeho přírodní léčbu. V tomto článku odhlédnu od podstaty, že vše souvisí se vším a budu se soustředit jen na tento způsob pomoci - vždy ale platí, že nestačí změnit jednu věc, ale je třeba podpořit změnu na několika úrovních. Takže mám-li krátkou luteální fázi, řeším nejen přírodní doplňky, ale i stres, stravu atp.


Zobecnění a zkratky

Když ženy zjišťují, čím podpořit plodnost, chtějí jednoduché odpovědi. Tyhle zkratky jsou ale občas cesta do pekel. Nejhorší jsou popisky působení "podpora plodnosti" - to znamená jako co? Působí to na sliznice a tkáně, jak? Hormonálně, jak? Prostě co to dělá?

Navíc je třeba rozlišovat mezi bylinami, které působí jedním směrem (stimulující vs. tlumící účinky) a bylinami harmonizačními, tedy takovými, které normalizují oba protilehlé extrémy. A pokud nevíme, co máme za potíž, tedy jakým způsobem chceme působit, těžko se trefovat. I proto je dobré mít maximum informací, které získám zejména pomocí sledování svého cyklu pomocí sympto-termální metody.


Nejčastější chyby - všechno a/nebo špatně

  • Beru všechno. Co na podporu plodnosti? - Na fórech dostanete jasné odpovědi: Gynex, kontryhel, pupalka, drmek, mateří kašička...a do toho spousta doplňků nejen jednosložkových jako kyselina listová, jód, déčko, hořčík, selen, zinek, ale komplexy jako Mimistar, Femibion....a já nevim co ještě. Tak jo, jdu do toho, nakoupím vše! Akorát, že něco se dubluje, takže si způsobím nadbytek a přivodím "nové" problémy. Něco jde proti sobě, nebo společné užívání není ideální a opět může vyvolat nežádoucí stavy. A hlavně netuším, co s čím souvisí - třeba se mi zlepší bolestivost menstruace, ale zase se mi prodlouží cyklus - co to bylo, co mám vysadit? Už jen takový gynex obsahuje extrakt z 15 bylin. Mezi bylináři a různými poradci se proto netěší přílišné oblibě.

  • Beru nevhodně. Uvědomte si, že hodně bylin obsahuje fytoestrogeny, tedy hormony, které skutečně ovlivní váš hormonální cyklus. Pokud jste hormonálně ok, tak si to nechcete rozházet. A také k čemu vám bude pití kontryhelu, když skutečný problém tkví v krátké luteální fázi, hm? Je úsměvné, když se pak ženy dohadují o účinnosti bylin, protože jedné velmi pomohl a druhé ne. Jak kdyby se cukrovkář bavil s tlakařem o účinnosti inzulinu na jejich obtíže.


Příklad za všechny: KONTRYHEL

Snažícímu páru se nedaří, žena koukne na internet a všude čte, jak je kontryhel supr. Nasadí a pije jej intenzivně. Nejdřív se raduje, že má zpoždění - testy ale negativní, stresuje se, "no jo, zpoždění ze stresu". Druhý měsíc to samé, jde na gyndu a když do 20. dne doktor nevidí ovulaci, řekne, že blbý, nasadí clostilbegyt na podporu ovulace nebo ženě sdělí podezření na PCOS nebo jí rovnou řekne, že to je na centrum asistované reprodukce. Žena kontryhel nezmíní, protože se stydí. Ale možná i kdyby zmínila, tak doktor neví/nevěří, že by mohl cyklus ovlivnit.

Kontryhel je údajně typicky ženskou bylinou a je první, po které ženy sahají. Bohužel. Kdy je vhodný? Například při nepravidelných cyklech. Jemné, tonizační popíjení třikrát do měsíce pravděpodobně nikomu neuškodí. Potíž je u nadšených a odhodlaných "snažilek", které ho při pravidelném cyklu pijí třeba třikrát denně. Kontryhel pravidelné cykly rozhazuje, často prodlužuje z optimálních 30denních klidně na 45denní cykly. Také může způsobovat anovulační cykly, tedy cykly bez ovulace - a to při snažení se o početí nechcete. A hlavně tedy mate nejen vás, ale závádí i vaše doktory.


Jak tedy k bylinám a doplňkům přistupovat?

1. Předně byste měla vědět, jaký faktor chcete ovlivnit, tzn. znát svůj problém. Máte krátký/dlouhý cyklus? (To je chyták - je potřeba zjistit, jakou fázi máte příliš krátkou/dlouhou.) Máte příliš krátkou luteální fázi? Máte nízkou sliznici? Máte bolestivou menstruaci? Máte nepravidelný cyklus? Máte nekvalitní plodný hlen? Máte po potratu? Máte za sebou několik biochemických těhotenství? Mám hraniční/špatné výsledky štítné žlázy?...... Každý problém má jiné řešení.

2. Vybrat cíleně bylinu či doplněk a začít užívat. Jinak je to jak jít do lékárny a při zadání "chci se cítit líp" vybrat namátkou něco z regálu.

3. Sledovat několik cyklů, jak vás tento doplněk ovlivnil - ano, není to hned. A podle výsledků se zařídit - pokračovat beze změn (v případě, že zabírá), vysadit (v případě, že se něco horší), případně doplnit (v případě, kdy chcete ještě posílit účinek, anebo řešit další problém). U jakékoli přírodní léčby platí, že chceme postup pomalý a mírný, ale jistý. Nechtějte zázraky hned v dalším cyklu. Co se rychle srovná, může se taky rychle rozhodit.


Vytoužený seznam

Tak jo, abyste neřekli, tak vám dám i krátký seznam bylin s příkladem jejich použití - to je totiž asi důvod, proč tohle vůbec čtete... ale upozorňuju: jen zkratkovitě, a hlavně každé tělo (i příčina dané obtíže) je jiné a vždy je potřeba sledovat, jak to působí právě na mě!

Kontryhel - nepravidelný cyklus, stabilizace,

Řebříček - skutečně harmonizační bylina zmírňující extrémní stavy, vhodná při bolestivé menstruaci, ovlivňuje i kvalitu hlenu,

Hluchavka - ošetřující bylina; ovlivňuje kvalitu i kvantitu poševního hlenu,

Jetel, chmel - rostlinné estrogeny (vhodné při dlouhých cyklech způsobené dlouhou folikulární fází - ovulace například až 25DC),

Bazalka - usnadňuje uvolnění vajíčka (takže můžete zkusit při několikadenních ovulačních bolestech, nebo v případě, že třeba na ovulačních testech vidíte, že se tělo o ovulaci neúspěšně pokouší),

Sedmikráska - pro správnou polohu dělohy,

Majoránka - prohřívá orgány pánve (takže při bolestivé menstruaci a pokud chceme něco zkrátit a zrychlit - prohřátí znamená dobré prokrvení a dodání všeho rychleji a dřív),

Pupalka - pro prodloužení luteální fáze,

Mateří kašička - komplexní harmonizační působení na zdraví pohlavních orgánů, prodloužení luteální fáze,

Drmek - při vysoké hladině prolaktinu, stabilizační hormonální bylina (takže můžeme zkusit pokud cyklus není pravidelný, chceme jemně upravit délky fází),

Kyselina listová - důležitá pro buněčné dělení a tvorbu nositelů genetické informace (nejdůležitější tedy před početím), (takže fajn nasadit zejména po biochemických těhotenstvích, ale i problémech s uhnízděním),

Jód - tady velký pozor na to, jaké máte hodnoty štítné žlázy, zejména TSH. Pokud jsou hodnoty vyšší a tíhnete k hypofunkci, tak vesele užívejte. U hypertyreózy se jódu vyhýbejte obloukem. Více o štítné žláze zde. Harmonizační účinky pro štítnou žlázu ale má arónie a produkty z ní.

A mnoho dalšího... seznam rozhodně není vyčerpávající.


Jo a samozřejmě klidně si nasaďte Gynex nebo i syntetické komplexní doplňky, ale i tady prosím sledujte, co to s vámi a vaším cyklem dělá.


Držím palce!


2 630 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page