top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

Symptotermální metoda - co? Úplný, ale úplný základ!

Pokud jste se ještě nikdy nesetkali s pojmem symptotermální metoda (dále jen STM), tak prosím, PROSÍM, čtěte i dál! Jedná se o metodu, kdy se sledují příznaky (sympto-) a bazální teplota (-termální). "Jó, to je to měření teploty, no to já dělat určitě nebudu" - bývá obvyklou reakcí. No, jak chcete, ale bez této jednoduché metody se v tom budete plácat vy i vaši lékaři o několik měsíců dýl.


STM využijete nejen v případě, kdy plánujete potomka, ale i nadále, kdy se budete chtít dalším potomkům vyhnout - tedy i jako antikoncepci. Super věc prostě! Z využívání STM získáte neskutečně mnoho informací, které vám ve velké části případů ukážou, kde je problém - i bez lékaře. Samozřejmě se nejedná o naprosto samospásnou metodu řešících všechny problémy cyklů... Takže, jak na to a co s tím?


Měření bazální teploty

Nejdůležitější částí metody je měření bazální teploty. Bazální se myslí vnitřní teplota těla, takže se neměří v podpaží, ale nejčastěji v pochvě. Lze i v ústech (ale tam ta teplota dost kolísá) nebo v konečníku. 99% žen měří v pochvě.

K tomu je potřeba bazální teploměr. Vypadá stejně jak ten normální, ale měří na 2 desetinná čísla - to je potřeba. Je to jediná potřebná investice pohybující se kolem 200 Kč. Třeba tento nebo třeba tento, nebo jakýkoli jiný samozřejmě. V lékárnách jich na skladě moc nemají a už vůbec ne na výběr - tak raději kupujte online. No a pak si k tomu stáhněte vhodnou appku zdarma - např. Ovuview, FertilityFriend, Kindara... přiznám se, že používám Ovuview a vím, že neustále vznikají další trendy appky, ale přehled neudržuju.


Důležité zásady měření:

- měří se vždy ráno po probuzení, než člověk vstane z postele začne fungovat - ok, když si skočím na záchod, tak to pak ještě stihnu, ale pokud bych si vyčistila zuby, dala sprchu a teprve pak měřila, teplota bude zkreslená,

- měří se vždy ve stejnou dobu - řekněme, že pokud to bude pokaždé v rozmezí půl hodiny, např. 7.00-7.30, tak to bude ok, ale uvidíte, že je rozdíl v měření o hodinu později - teplota potom stoupá. Ale i tak je lepší změřit a vědět o tom, že teplotu lze trochu zkorigovat, než neměřit vůbec. O víkendech holt budík no. Ale měření trvá pár vteřin - teploměry si většinou pamatují poslední hodnotu měření, takže pak ani nemusíte hned teplotu datlit do appky a kouknete na to až budete vstávat.

- pokud jste nachlazená, večer jste byla na alkoholickém večírku, anebo prostě jen ponocovala, bude to na teplotě asi znát. Ale to jsou výjimky, které si prostě zaznačíte a víte o tom.


Sledování poševního hlenu

Nejde o nějaké brutální průzkumy a sondy. Jde jen o to, když se na WC utíráte po čůrání, že si všimnete, co je na papíře. A pokud vidíte něco jasně popsatelného, šup s tim do appky. Appka vám sama nabízí, jestli je hlen hustý, bílý, krémovitý, tažný, lepkavý...kolik ho je a jaká je jeho elastičnost. Jde tu vlastně jen o zachycení plodného hlenu, který je tažný, čirý, hodně elastický - má konzistenci vaječného bílku. Právě tento hlen doprovází plodné období a může naznačovat blížící se ovulaci. Ta je potvrzena nárůstem teploty.


Sledování děložního čípku

Oukej, tak tady už o zkoumání jde. Mnoho žen ani neví, kde děložní čípek má, některé si ho neumí nahmatat. Děložní čípek je na konci pochvy, jedná se vlastně o vstup do dělohy. Pokud víte a znáte, můžete zkoumat i tento symptom. Před ovulací se čípek otvírá - jak čeká na spermie, které chce přijmout. Po ovu se zavře, aby nedošlo k nějakým infekcím. Výraznější změny bývají před menstruací, kdy se čípek přiblíží poševnímu vchodu, celý změkne a otevře se, jak se chystá vypouštět menstruační krev. Toho si většina žen užívajících tampóny nebo kalíšek prostě musela všimnout. Některé ženy změny na čípku ale prostě nepoznávají a vlastně to ani ničemu nevadí. Teplota s hlenem k využití STM stačí.


A k čemu to všechno teda?

Pokud se měříte a zapisujete povahu hlenu, aplikace vám krásně ukáže, jestli a kdy proběhla ovulace. Po uvolnění vajíčka totiž vzniká žluté tělísko, které produkuje progesteron a právě tato produkce zvedá bazální teplotu o min. 0,2°C. Jakmile se teplota zvedne, víte, že je po ovulaci. Takže po pár cyklech víte přesně:

- jestli vůbec ovulujete,

- kdy ovulujete,

- znáte délku své luteální fáze (LF - od ovu po ms), jejíž správná délka je znakem zdravého cyklu a často je to příčina, proč se nedaří,

- po potvrzené ovulaci přesně víte, kdy přijde ms (protože LF bývá vcelku stabilní),

- jestli máte cyklus pravidelný nebo vám to každej měsíc lítá a svědčí to o hormonální nerovnováze.

No není to fajn?


Pokud vás to trochu navnadilo a jste ochotna o tom uvažovat, pojďte se mrknout, jak pak takový graf vypadá. Použiju ilustrativní obrázek z Ovuview (omlouvám se za kvalitu) a rozeberem si ho:

Horní modrá lištička ukazuje datum - volitelně i s fázemi měsíce. Úplně vpravo jsou znaky symptomů, které zaznamenáváte po dnech vy sami s výjimkou prvního řádku, zbytek jsou vaše data. Žluté obdélníčky prvního řádku definují plodnou fázi cyklu - 2 žluté obdélníčky ovulaci. Červená kapička je menstruace - vidíme, že byla na začátku cyklu a začíná skutečným krvácením, nikoli pouze špiněním. Zelenej flek je hlen. Po zadaných parametrech appka zobrazí plus tam, kde je plodný hlen a mínus tam, kde není. Tady krásně vidíme, že plodný hlen byl 3 dny před ovulací, pak byla ovulace bez hlenu a pak vzrostla teplota. Světle zelená kolečka je děložní čípek. Po zadání vlastností ho appka takhle vizuálně vykreslí - jestli je nahoře či dole, jestli je otevřený/zavřený. V tomto případě se krásně otvíral až do ovulace, po níž se zase zavřel. Srdíčko je pohlavní styk. V tomto případě klidně mohlo dojít k početí - styk proběhl den před ovu. Pak tam jsou ikonky, které uživatelka za celý cyklus nevyužila - můžete si vybrat z nabídky, jaké symptomy chcete sledovat a které se vůbec nemají zobrazovat. Poslední využitou ikonkou je bolest hlavy (světle fialová). Čísla na úplně posledním modrém řádku značí den cyklu - vidíte, že 1.DC je prvním dnem menstruace. Samozřejmě jsou tam teploty - appka sama (často dobře, ale občas chybně - při nějakých výjimkách) určí spodní linii teplot, od které pak vyhodnocuje ten nárůst o 0,2°C. (((Spodní linie je určena nejvyšší teplotou z posledních 6 měřených teplot. Nárůst nemusí být skokový, ale postupný a jde o to, aby 3. měřená teplota po ovulaci byla alespoň o 0,2°C vyšší než ta linie. Ale dávám to do závorek, aby vás to neodradilo, to prostě uvidíte.))) Teplota se krásně drží nahoře až do menstruace, kdy produkce progesteronu končí a teplota padá.


Předpokládám, že na plození potomků, ale ostatně i na tu antikoncepci, jste dva. Zapojte do vyhodnocování i svého partnera, ať přiloží ruku k dílu - možná budete překvapena, jak ho to bude bavit a najednou se začne zajímat!


O LF napíšu samostatný článek, nicméně pokud je LF delší než 18 dní, v 99,9% případů to znamená, že jste těhotná. Takže si vlastně ani nemusíte dělat těhotenský test! Další bonus - pokud menstruace přišla, ale teplota se i nadále drží nahoře, jste těhotná a bůhví o jaké krvácení se jedná. To jsou takové pikošky, které ale můžete využít, pokud znáte princip STM.


Je zajímavé, jak si měříme počet kroků, uběhnutou trasu, vážíme se, měříme, ale měřit si bazální teplotu, abych zjistila jestli jsem zdravá a kdy jsem plodná, bývá ženám za těžko.


Na trhu jsou různé kurzy, e-booky a příručky o STM. Ano, jsou tam nějaká pravidla a jakoby výjimky, ale většina cyklů je krásně čitelná i tak. Nejdůležitější je prostě začít měřit a sledovat se, a tyto informace vám k tomu stačí.


Tak co, jdete do toho? ;)

5 491 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page