top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

Jak prodloužit luteální fázi

Proč je důležitá dostatečně dlouhá luteální fáze (LF) jsem psala zde. No ale tak to ještě stručně shrnu: luteální fáze je doba od ovulace po menstruaci. Pokud je příliš krátká (méně než 13 dní), snadno se může stát, že oplozené vajíčko se nestihne v děloze zahnízdit a spustit produkci hCG, která dá tělu vědět, že je těhotné a nemá menstruovat. Zahnízdění probíhá mezi 6.-.12. dnem po ovulaci (DPO), nejčastěji 8. a 9. DPO.


Pokud má žena LF třeba jen 8 dní, je případné otěhotnění skoro zázrak (ale stát se může). Ale i 12denní LF nemusí vždycky stačit. Tabulková je 14denní LF, ale může být i delší. Zpravidla ale není delší než 18 dní. Pokud máte 19 dní po ovulaci a menstruace ještě nepřišla, tak jste na 99% těhotná!


Proč je luteální fáze krátká

Délka LF je závislá na množství produkovaného hormonu progesteronu, jehož úkolem je vyživovat děložní sliznici = postýlku pro miminko. Pokud je ho málo, sliznice se nevyživuje a začne se rozpadat, až se vyloučí menstruací. Jak jste na tom s progesteronem poznáte tedy podle délky své luteální fáze.

Je to ale také informace o stavu vašeho těla, jak je připravené k další reprodukci. Pokud produkuje málo progesteronu, říká nám tím, že nemá dost sil na další těhotenství - např. z důvodu vyčerpání, nedostatečné výživy, kojení apod.


Co lze dělat pro prodloužení LF


STRES: Je to strašný klišé, já vim. Ale je to tak. Jsme-li ve stresu, vylučujeme stresové hormony, které mají mnohostranný dopad na celý náš organismus, a v tomto případě i na množství progesteronu. Stresové hormony jsou žrouti progesteronu. Kolikrát si stres ani neuvědomujeme, protože je v našem životě tak normální. Cest jak redukovat stres je mnoho, dám pár příkladů:

  • naprosto vědomě s ním pracovat a ve chvíli, kdy ho pociťujeme, si uvědomit - ohrožuje mě to bezprostředně na životě? Ne, takže fatální to není. Ono to dopadne, jak má, nemusím šílet,

  • v klidu ho prodýchat - ve chvílích stresu, paniky, úzkosti se zastavit a min. 4krát se zhluboka nadechnout a vydechnout. Vědomé dýchání opravdu chemicky pomáhá odbourávat stresové hormony,

  • uvědomit si, že stres nemá žádnou moc sám o sobě. To já se tím nechávám stresovat. Podívejte na ty salámisty kolem (kolegové, manžel, děti...), jak je jim to šumák. Proč byste se měla stresovat sama?

  • Pravidelně odbourávat stres fyzickou aktivitou. K tomu ostatně stres sloužil, aby nás vyhecoval k útěku nebo k útoku, a tím se taky přirozeně odboural a vše bylo zas v rovnováze. Jenže dnes máme stres neustále a ničím ho neodbouráme. Takže zkuste chodit do/z práce pěšky, po návratu z práce se na půl hoďky proběhnout - zároveň se hezky prodýcháte. Uvidíte, jak si vyčistíte hlavu a bude vám líp fyzicky i psychicky.

Příběh z praxe: klientka s 8denní LF podala v práci výpověď. Hned další cyklus měla LF 11 dní z toho, jak z ní celý stres spadl.


ODPOČINEK: Pokud je tělo vyčerpané, bude nejlepší mu dodat živiny a čas k regeneraci - což zajistíme dvěma způsoby:

  1. Kvalitní spánek - alespoň 8 hodin, v naprosté tmě. Část spánku by měla být před půlnocí, ať se vám trochu zkalibrují vnitřní hodiny, protože chtě nechtě tělo prostě reaguje na tmu a sluneční svit. Spánek v absolutní tmě je důležitý pro tvorbu melatoninu, který tvoří i základ pro tvorbu serotoninu - hormonu štěstí. Takže bez spánku ve tmě se to štěstíčko vykřesává trochu hůř. Opět jsme se dostali k hormonálnímu orchestru (jak tomu říkám) - hormonů tvoříme prostě mnoho a jeden ovlivňuje druhý a nelze zamakat jen na jediné složce. Jde o to, dostat do souladu celý orchestr.

  2. Meditace - pro mnoho žen už to bude za čárou, šíleně ezo. Ale už tu máme opravdu hodně studií prokazující, že 20minutová meditace se vyrovná 8hodinovému spánku. Jak? Při spánku dopřáváme čas k regeneraci našemu tělu. Při meditaci dáváme odpočinout naší mysli. Tomu motoru, co neustále šrotuje, nad něčím přemýšlí, na něco vzpomíná, něco rozebírá, analyzuje, přehrává si situace (i hypotetické), plánuje a vymýšlí a celý den se nezastaví. Meditace má měřitelný a obrovský vliv na všechny tělesné systémy. Zkuste to a uvidíte. Stačí začít třeba jen na 5 minutách. Úplně to stačí. Jak na to? Jsou různé vedené meditace (na youtube třeba, kde vám příjemný hlas říká, co máte dělat), tiché meditace (kdy nemyslíte na nic a jen sledujete svůj dech), různé vizualizační techniky (kdy si máte něco konkrétního představovat), anebo meditace s mantrou (nějaký popěvek, který se opakuje a zaměstná nás dostatečně na to, abychom už nemysleli na nic jiného). Pokud se vám nechce nic z toho nastudovávat a hledat, tak si jen v klidu sedněte (neopírejte se), zavřete oči a začněte zhluboka dýchat a jen svůj dech pozorujte. Když přijde myšlenka, odstřihněte ji v duchu nůžkami, pošlete ji pryč a vraťte se k dechu. Jen ho pozorujte.

KVALITNÍ STRAVA: Naše tělo si umí všechno opravit samo. Tak je navrženo a tak funguje. Ale pouze v případě, že k tomu má vhodné podmínky, že se o něj dobře staráme a dáváme mu látky, které k tomu potřebuje. Hovořím samozřejmě o tom, čím se krmíme. Tohle je prostě alfou a omegou našeho zdraví a ovlivníte tím jakýkoli fyzický neduh.

To, v jakém vy jste stavu, přímo ovlivní zdraví vašich dětí - to je jejich startovní čára. Pokud vy během těhotenství trpíte nedostatkem živin (konkrétních minerálů, vitamínů apod.), plod se nevyvíjí optimálně a zaděláváte mu na jeho vlastní slabá místa. Nemusí to být nic fatálního ve smyslu postižení, ale třeba bude celý život slabé na ledviny, bude mít sklon k zánětům, alergiím, bude mít špatný zrak, horší muskulaturu, sklony k cukrovce apod. A děti vašich dětí tu štafetu ponesou dál a dál... říká se, že naše zdraví ovlivňuje až 7 dalších generací.

Příroda samozřejmě je velký fanoušek rozmnožování, proto jste-li těhotná, příroda upřednostní plod - ten si tedy z vašeho těla vezme vše, co potřebuje (je-li tam toho dost), a to na váš úkor! Čímž se často maminčino zdraví výrazně zhorší - po dětech se jí kazí zuby, padají vlasy, řídnou kosti...

No, to jsem se zase zakecala - vezmu to stručně v hlavních zásadách a pověnuji se tomu detailněji v samostatném článku. Takže stručně:

  1. Kupujte jen základní 1-2složkové potraviny. Tím se vyhnete polotovarům plných éček, barviv a jiné chemie, která nám neprospívá. Maso, brambory, zelenina, tvaroh, rýže... to je základ. To jsou skutečné potraviny, ze kterých se vaří. Ne okořeněné mleté maso, mražené hotovky, které jen dáte do trouby, ne trvanlivé saláty, ochucené sladké jogurty apod.

  2. Hodně živé stravy by měl obsahovat váš talíř. Tím myslím rostlinné. Spousta jídel k restauracích i doma vypadá takhle: maso+knedlík / maso+těstovina / maso+brambory / maso+rýže. Tam toho moc živého není. Zelenina na každém talíři, ke každému jídlu.

  3. Semínka!!! Je to takový detail, ale nakupte si všechna semínka, na která narazíte - lněná, sezamová, konopná, slunečnicová, dýňová, maková... Přidávejte je do každého jídla - povařte je v polévce, přidejte do vařené rýže, sypejte s nimi jídlo, některá můžete klíčit, pražit. Obsahují v sobě živiny pro růst celé rostliny - a to není málo. Navíc i vy, chcete "zasadit semínko". Chuťově to často ani nepoznáte, ale výživově uděláte rozdíl.

  4. Dbejte na pestrost úpravy - zejména u zeleniny je to nutné, aby vám chutnala a bavila vás. Není správnou cestou si na každý talíř nakrájet 4 kolečka okurky a půlku mrkve. Každý den by mělo být zastoupeno několik úprav: vaření, pečení, dušení, smažení, blanšírování, kvašení, napařovaná zelenina, ale i ta syrová. Zkuste všechny tyhle úpravy s mrkví a uvidíte, že chutná pokaždé jinak.

  5. Pestrá strava - je tolik druhů potravin, že nemusíte jíst to samé dvakrát týdně (při troše snahy ani 2x měsíčně). Zařaďte nové potraviny, které běžně nejíte. Experimentujte, objevujte: pohanka, jáhly, čirok, amarant, quinoa, slzovka, ovesné vločky (vše obiloviny), ale i luštěniny: cizrna, různé fazole, různé čočky, hrách. Ze všeho můžete dělat kaše, omáčky, kuličky, karbanátky...

  6. Omezte maso, cukr, bílou mouku. Neříkám, že maso nesmíte jíst. Jen zkuste postupně trochu ubrat a odlehčit tak organizmu. Cukr je droga, to je těžký, ale zkuste přestat pít slazené limonády a prostě pít vodu. Do bílého jogurtu si nakrájet banán. Mouku nejlépe omezíte zrušením pečiva. Snídejte polévku, nebo kaši. K obědu nevolte knedlík, ale rýži. K večeři se neodbývejte pečivem a upečte si v troubě třeba zeleninu s bramborem.

Zdrojů stránek pro zdravé stravování je nepřeberné množství - je na každém, co mu bude vyhovovat a hlavně, po čem se budete cítit líp. Když ale zdravé stravování vyzkoušíte, skutečně zjistíte, že se lépe cítíte. Nebo ještě jinak: najednou si všimnete, že po "normální" stravě vám není tak dobře - je vám těžko, chce se vám spát, honí vás chutě na sladké aj. Pokud jste teď namotivovaní a chcete se do tohoto tématu víc ponořit, jedním ze zdrojů, které můžu doporučit je www.jimejinak.cz. Kromě placeného členství mají spoustu článků a hlavně receptů volně přístupných. Zkuste se třeba jen inspirovat a občas tato jídla zařadit.


SARAPIS PLUS: obsahuje včelí produkty - včelí mateří kašičku a květový a fermentovaný pyl, extrakt ze šalvěje, koenzym Q10, beta-karoten, vitaminy C, E, K a D3, chromu, železa a selenu. Je to komplexní podpora naší plodnosti, která postupně doplní podvyživené složky. Jsou s ním velmi dobré zkušenosti, ale změny se mohou projevit za 3 a více měsíců - v závislosti na tom, jak špatně na tom vaše tělo je.


DALŠÍ DOPLŇKY: např. jeřáb ptačí, pupalkový olej, drmek, vitamíny skupiny B, hořčík a železo. Tady chci jen upozornit, abyste se dámy nezahltily bylinami a doplňky. Pokud zamakáte na stravě a přidáte Sarapis plus, tak je to jen otázka času, než se vaše deficity doplní - z kvalitní stravy hezky proporčně, rovnoměrně a hezky postupně. Tohle nejde příliš uspěchat.


KOJENÍ: Při kojení se vylučují opět hormony, které jdou proti progesteronu. Záleží na konkrétní míře u každé ženy, ale to je přesně ten důvod, proč někteří považují kojení za antikoncepci. U některých žen kojení způsobuje opravdu takové zkrácení LF, že otěhotnění je takřka nemožné. Jiné ženy kojí o 106 a i tak mají LF relativně dlouhou a otěhotní. Proto je fajn znát svůj cyklus a vědět, jak to máte vy. Proto pokud kojíte a už byste chtěli dalšího potomka, zvažte, co upřednostníte - jestli kojení, nebo další početí. (Tím nenabádám k ukončení kojení - je to rozhodnutí každého páru a doporučuji kojení do 2 let věku dítěte.)


Výše uvedená doporučení příznivě působí na produkci progesteronu, a tedy na délku vaší LF. Ale hlavně působí komplexně na vaše celkové zdraví a ovlivňují i jeho další aspekty, které se podílejí na vaší plodnosti. Může se vám zlepšit tlak, hodnoty krevního cukru, kvalita vlasů a nehtů, životní elán, výkonnost v práci, sexuální libido, zpravidelní se vám trávení, ustoupí plísně...cokoliv. Udělejte to pro sebe ;)


6 196 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page