top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

V jaké fázi cyklu má smysl se snažit?

Pokud jste se právě rozhodli, že nastal čas na rozšíření vaší rodiny, možná žijete v představě, že k této fázi stačí jediný nechráněný pohlavní styk. Anebo už to pár měsíců nevyšlo a začínáte se zajímat, jak to vlastně funguje. Ať tak nebo tak, zkusím vše stručně vysvětlit.


Ženský cyklus má v průměru 28 dní. A průměrná výška české ženy je 168 cm. Kam tím mířím? Žen s průměrnou výškou není ani většina, a to se týká i délky cyklu. Takže úplně v pohodě můžete otěhotnět i v případě, že váš cyklus má jinou délku. Důležitá je jeho pravidelnost a skutečnost, zda probíhá ovulace.


Za 1. den cyklu (1DC) se považuje první den menstruace. Tělo se zbavuje nevyužité děložní sliznice, která v minulém cyklu narostla jako peřinka pro miminko, které ale nepřišlo. První část cyklu se nazývá folikulární - dozrávají folikuly s vajíčky. Ve chvíli, kdy folikul praskne, se uvolní vajíčko - tomu říkáme ovulace. Vajíčko je oplozeníschopné max. 20 hodin, pak zaniká. Takže pokud víte, že máte už den po ovulaci (1DPO), k početí už dojít nemůže.


To máme k početí jen 20 hodin???

Ne, neděste se. Naše tělo je chytré a před ovulací produkuje tzv. plodný hlen - tažný, s konzistencí vaječného bílku. Právě v tomto hlenu jsou spermie schopné v těle počkat na ovulaci i několik dní. Obvykle se uvádí 3 dny, jsou však zdokumentovány i případy, kdy spermie na ovulaci počkaly i 5 dní.

Pokud chcete zvýšit vaše šance k početí, milujte se s partnerem těsně před ovulací a v den ovulace - právě této době říkáme "plodné období". Kdy přesně může probíhá ovulace u vás, se dozvíte v dalším článku - jistě ale už tušíte, že to u všech žen nebude právě 14. DC, jak stanovují tabulky (bohužel to tak není u většiny)...


Určení ovulace je pro mnoho párů klíčovým bodem pro přirozené početí, a to zejména v případě dlouhodobých vztahů, kdy se frekvence milování snížila na 1 potkání týdně.


721 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page