top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraLucie Kubíčková

Proč IVF někdy nestačí

V tomto článku se pokusím vysvětlit podstatu problémů s plodností. Co je způsobuje a proč má IVF tak relativně malou úspěšnost. Proč to někomu vyjde a někomu ne.


Na úvod chci podotknout, že přestože nejsem fanynka IVF, nikoho, kdo se pro tuto cestu rozhodl, neodsuzuji. Je to právo a volba každého z nás, mé jediné přání je, aby to byla volba informovaná (což v drtivé většině případů není, o jiných cestách se nemluví, a tím se i výrazně snižuje úspěšnost asistované reprodukce).


Lidské tělo je geniální a dokonalé do takové míry, že dnešní medicína stále ještě neobjevila a nepopsala všechny souvislosti. To si uvědomme - medicína není všemocná, není víc než příroda/naše tělo. Naše tělo si umí samo obnovovat všechny buňky těla (kompletně všechny se obmění během 7 let - tj. každých 7 let si stavíme nová těla), samo si umí vše opravit, samo umí "postavit" nového člověka - nic z toho klasická medicína neumí.


Proč autoritu a respekt přiznáváme automaticky lékařům, ale svému tělu nikoli?

Možná by stálo za to se pověnovat svému tělu a ne jen zobat pilulky a nechat si píchat kdejaké další nápravy. Verdikt lékařů bereme jako nezvratné skutečnosti - naše tělo je prostě rozbité a nedá se s tím nic dělat. Ale tak to opravdu není.


Kdo má problémy s plodností

Reprodukční systém je první ze systémů, které naše tělo vypíná v případě potřeby. Jedná se o nejmíň důležitou součást, na kterou nebude plýtvat energií, kterou nemá. Tím, že je první, často naznačuje, že přijdou další, pokud nezačneme žít jinak - problémy s plodností jsou předvojem dalších zdravotních problémů v budoucnosti. Pokud má někdo dojem, že je zcela zdráv, ale nemůže počít, až tak zcela zdráv nebude - jen to třeba klasická medicína neumí zachytit.


Jeden problém?

Nikdy se nejedná o jediný problém, vždy je to soubor nedostatečností, které se navzájem sečtou a překročí určitou hranici, u které si tělo řekne dost. S jediným problémem by si naše tělo dokázalo poradit. Naše tělo je totiž komplexní, složitý systém. Není to stroj, kde se porouchá jedna součástka a přestane jet (takhle k tomu přistupují lékaři). Když v těle začne nějaký problém, něco nefunguje optimálně, tělo se to snaží kompenzovat na jiných místech a ty zase ovlivňují další a další a vše se řetězí tak, aby se systém nezhroutil a fungoval dál. Lékaři objeví jednu část, kterou se snaží opravit, ale většinou se nejedná o pravou příčinu problému, ale důsledek někde uprostřed řetězce. Ztrácíte se?

Zkusím dát příklad: žena má po úraze z dětství problémy s kyčlí, což ovlivňuje pánevní vazy a svaly, trochu nesouměrně chodí a drží tělo (jako ovšem cca 80% lidí). Tím vzniká v pánevním svalstvu napětí a spazmy (svalové zatvrdliny - jako na zádech), díky kterým se pánev řádně neprokrvuje a nevyživuje. Žena má třeba bolestivou menstruaci. Zároveň tyto spazmy tlačí na orgány v pánvi, třeba na vaječníky, které tím pádem také nemají optimální prokrvení, což ovlivní produkci hormonů nebo dozrávání folikulů. Tadá! a problém s plodností je na světě! Lékaři zjistí, že má málo hormonů, tak je doplní - zasáhnou do hormonálního orchestru, kde skutečně jedno ovlivňuje 6 dalších a kdo ví, jak to dopadne. Vzhledem k tomu, že se ženě neprokrvuje pánevní dno, kdo ví, jak kvalitní a vyživenou má sliznici a jak se tam oplozenému vajíčku bude chtít zavrtat. Je to buď, anebo.


Teď si představte jiné řešení: Páru se nedaří otěhotnět a tak se rozhodnou nejdřív udělat vše pro zlepšení svého zdraví. Žena začne chodit na Mojžíšovou (fyzioterapeutická metoda upravující stav pánevního dna a dalšího pohybového ústrojí), vyzkouší chiropraktika a dá si do pořádku nejen kyčel, ale i další zřetězené reakce těla. Jde na preventivní prohlídku, kde zjistí, že její štítná žláza je na hraně, tak upraví stravu, příjem jódu atd., každopádně vyloučí další zdravotní komplikace. Začne s partnerem skutečně kvalitně jíst, dostatečně se hýbat, pracovat se stresem, třeba zajde i k terapeutovi a pořeší si trauma z dětství. A? Tělo tak dostane konečně podmínky pro to, aby se dostalo do lepší kondice. Z kvalitní stravy dosytí letité nedostatky minerálů a vitamínů. Opraví si v těle i části, které se zatím neprojevily. A reprodukční systém se opět rozjede. S tím benefitem, že žena je teď zdravější a má zásoby nejen pro sebe, ale i pro miminko. Po porodu nebude mít deficity, nezačnou se jí kazit zuby, padat vlasy, nerozjede se jí osteoporóza...atp. Dopad na zdraví je komplexní - žena má lepší pleť, vlasy, lépe spí, má více energie, je výkonnější, nemá výkyvy nálad, klidnější menstruaci, cítí se šťastnější. Toto je celostní přístup a celostní řešení.


Při lékařské asistenci a hlavně neangažovanosti pacientů jde jen o to mít nebo nemít dítě. Bez ohledu na další okolnosti jako je průběh těhotenství a jeho prosperování, zdravý vývoj plodu a jeho zdraví - náchylnost ke zdravotním problémům po narození, jako jsou alergie, ekzémy a další. Lékaři se snaží objevit co nejvíc součástí řetězce, které nefungují a umělými léky tělu "namluvit", že vše funguje. A ono to občas vyjde. Ale často taky ne, protože to dané tělo na těhotenství prostě nemá a tak do toho nejde.

Tělo se těhotenství brání různými prostředky - je doslova všemocné. Zkrátí si luteální fázi, aby se vajíčko nestihlo zahnízdit, zneprůchodní si vejcovody, vytvoří alergii na spermie, nevystaví dostatečnou sliznici pro zahnízdění, neumožní vajíčkům dozrát... a mnoho dalšího. To vše se týká žen, na kterých v tomto ohledu leží mnohem víc zodpovědnosti. U mužů jde o kvalitu spermií - která lze zvrátit, jak jsem popsala zde.


Najít pravou příčinu vašeho problému je velmi těžké. Vždy je to souběh. Proto je nejlepší zapracovat na všech oblastech tak, aby se zlepšení na jednotlivých úrovních navzájem podpořila a posčítala a mohly tělu umožnit do toho jít.


Je třeba ale přijmout za své tělo a zdraví zodpovědnost - je to na nás. Nejsme stroje, které přijdou k lékaři se slovy: "Opravte to." Byť to tak v mnoha případech je a lékaři se podle toho také už zařídili a jednají podle toho - jiný přístup nečekají a často je tento přístup třeba i podráždí, protože na něj nejsou zvyklí. Ale tak je to naučili nejen ve škole, ale hlavně je to naučila praxe - zlobit se na ně nemůžeme. Čest osvíceným lékařům!


Když čtu některé příběhy žen, je to do očí bijící: "neměla jsem ovulaci, k tomu alergie na spermie, jeden neprůchodný vejcovod, špatný hormonální profil, manžel špatný spermiogram a už máme za sebou 3 neúspěšná IVF." Tam se tělo asi hodně brání, a pokud tělo nepřesvědčíme, je to docela bez šance... Nic z uvedeného ale není nevratné.


Pokud plánujeme miminko, měli bychom udělat vše pro to, abychom se dostali do kondice, a to ve všech případech:

- ať už se nás problémy s otěhotněním netýkají,

- ať už chceme počít přirozeně,

- ať už se chystáme na IVF a chceme maximalizovat naše šance.

Miminko přebírá naše zátěže - náš zdravotní stav je jeho startovní pozice. Chceme pro své děti (ale sakra přece i pro sebe, ne?!) jen to nejlepší.


Jaké oblasti můžeme zlepšit

Napíšu na to asi samostatný článek, ale stručně:

- strava (úplné základy jsou uvedeny zatím zde),

- pohyb (žádný olympiády, každodenní procházka a ranní rozcvička stačí)

- pohybový aparát (pánevní dno zejména, ale jdeme dál - od šmajdavé chůze po zablokovanou krční páteř, všechno.),

- jakékoli zdravotní neduhy (např. problémy s trávením, špatné jaterní testy, časté záněty apod. - vyřešit příčinu!),

- zbavit se výrazné nadváhy (v těhotenství, při kojení se hubnout nesmí, protože právě v tuku jsou navázány různé toxiny a odpadní látky - zbavte se jich, vám taky neprospívají),

- psychika (pořešit si stres, práci, problémy ve vztahu, v rodině...),

- genetika (př. mám-li v rodině problémy se štítnou žlázou, tak si ji hlídám a nejdu tomu naproti; cíleně posiluji oslabené orgány, které jsem převzala od rodičů - startovní čára, pamatujete?),

- parazitická zátěž (jste často v kontaktu se zvířaty? Zvířata odčervujeme, ale sebe už ne - přitom to dřív bylo běžné. Život se zvířaty ovlivňuje náš mikrobiom, ať chceme nebo ne a takové ovlivnění může být příčinou problémů s plodností. Je to kontroverzní téma, článek je teprve na úkolníčku. Zatím máte tip k přemýšlení...),

- kvalitní spánek (ve tmě, dostatečně dlouhý).


Prosím, není to jedno. Pokud každou z oblastí zlepšíte o 10 %, dopad na Vaše zdraví bude enormní. 30% změna vám změní život.


Držím palce!!


673 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page